"Vyslání letounu na leteckou základnu Incirlik v Turecku je součástí této kampaně. Připravenost království poskytnout speciální jednotky pro případnou pozemní operaci v Sýrii je spojena s rozhodnutím koalice proti DAIŠ. Takže načasování není na nás," uvedl dnes Džubajr v Rijádu. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát (IS). Na rozhodnutí koalice podle něj závisí i případná velikost speciální jednotky.

Americký prezident Barack Obama již několikrát odmítl, že by do Sýrie měly být nasazeny i pozemní jednotky. Podle Turecka jsou ale Ankara i Rijád případné pozemní operaci nakloněny.

Saúdská Arábie v uplynulých týdnech obnovila letecké údery proti islamistům v rámci koalice v čele se Spojenými státy. Americký ministr obrany Ash Carter kroky Rijádu uvítal. Spojenci podnikají nálety v Sýrii již od roku 2014, loni na konci září začala cíle v zemi bombardovat i Rusko.

O nové aktivitě Saúdské Arábie se jako první již v sobotu zmínil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu. Uvedl rovněž, že obě země byl mohly zahájit i pozemní operaci proti ozbrojencům z Islámského státu.

Ankara i Rijád podporují syrské povstalce, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Konflikt, který trvá již téměř pět let, si dosud vyžádal 260.000 obětí. Chaosu v zemi využili radikálové z hnutí Islámský stát a dalších islamistických organizací a obsadili rozsáhlá území.