Pentagon v předchozích dnech potvrdil, že zahájí oficiální rozhovory se Soulem o rozmístění protiraketového obranného systému v Jižní Koreji v reakci na rostoucí vojenské hrozby ze strany Severní Koreje. Zároveň preventivně poslal do Jižní Koreje další baterii obranných raket Patriot.

Peking v pátek uvedl, že šéf čínské diplomacie Wang I tlumočil velké výhrady ke štítu svému americkému kolegovi Johnu Kerrymu při setkání na bezpečnostní konferenci, která se v těchto dnech koná v Mnichově.

Stejný postoj projevilo před třemi dny i Rusko, které varovalo před možností rozpoutání závodů ve zbrojení v severovýchodní Asii.

Severní Korea v neděli odpálila raketu dlouhého doletu se satelitem, který je podle ní určen k pozorování Země. Západ to označil za zástěrku pro test raketových zbrojních technologií. V lednu KLDR uskutečnila svůj čtvrtý jaderný test.

Jižní Korea po nedělním severokorejském raketovém testu požádala Washington, aby na jejím území umístil moderní obranný systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), který ničí nepřátelské rakety v poslední fázi jejich letu, jen asi minutu před zasažením předpokládaného cíle.