Desetimilionové Haiti, jedna z nejchudších zemí světa, prochází krizovým obdobím. První kolo prezidentských voleb se konalo loni v říjnu, ale kandidáti opozice jeho výsledek odmítli uznat. Druhé kolo plánované na letošní leden bylo odloženo. Hluboké rozepře bránily haitským politikům zvolit v mezidobí prozatímní vládu.

Přechodná vláda, jejíž vytvoření dnešní pakt předvídá, by nyní měla ve volebním procesu pokračovat. Druhé kolo prezidentských a parlamentních voleb uspořádá 24. dubna. Čtyřstránkový dokument počítá také se zvolením prozatímního prezidenta. V úřadu by měl setrvat po dobu maximálně 120 dní, během kterých by země měla dostat novou hlavu státu. Prezident na další pětileté období má být uveden do funkce 14. května.

Neklid a politická nestabilita brání Haiti vyrovnat se s následky tragického zemětřesení, které zemi postihlo před šesti lety a zabilo 200.000 lidí.

Několik týdnů trvající nepokoje vyvrcholily v pátek ukamenováním demonstranta v hlavním městě Port-au-Prince, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Dav napadl neozbrojeného muže a rozbil mu hlavu kamením. Jeho tělo leželo v krvi na silnici, než ho odstranila policie.