"Slovinsko požádalo ostatní členské státy EU o policejní jednotky," řekla Žnidarová. Lublaň příslušný požadavek učinila ve středu. Zemi dnes navštívil eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos, aby zde jednal o uprchlické krizi.

Evropská komise nabízí zemi také finanční a technickou pomoc. "Evropská komise je připravena, pokud Slovinsko požádá o nouzové financování. Stojíme v těchto obtížných chvílích za Slovinskem, Slovinsko není samo," prohlásil Avramopulos po jednání s Žnidarovou. Ta řekla, že uprchlíci zemi stojí každý den 770.000 eur (přes 20 milionů korun).

Slovinsko, které je na rozdíl od sousedního unijního člena Chorvatska i součástí takzvaného schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, se snaží podle azylových pravidel EU všechny běžence při vstupu registrovat.

Chorvatsko se dnes podle tamní agentury Hina rovněž rozhodlo požádat o mezinárodní pomoc. Vláda požádá o přikrývky, zimní stany, postele a obytné buňky. Od poloviny září do země vstoupilo 217.000 uprchlíků.

Lublaň již opakovaně ohlásila, že její kapacity na zvládání krize jsou vyčerpány a že se bez pomoci ostatních neobejde. Ve středu ráno pak parlament schválil zákon, který umožňuje při ostraze hranic nasadit armádu. Země se také chystá povolat vysloužilé policisty, aby svým současným kolegům pomohli.

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména Německa a Švédska.