Incident se stal u židovské osady Kirjat Arba na Západním břehu Jordánu. Útočník měl na sobě žlutou vestu označenou novinářským logem a nesl fotoaparát. Podle mluvčího armády se mu díky tomu podařilo dostat se až do blízkosti vojáka.

Při nočním incidentu v Nábulusu palestinská policie žháře vyhnala z areálu hrobky a pomohla požár uhasit. Několik Palestinců proniklo do objektu a vhodili tam zápalné lahve. Policisté, kteří přijeli, začali střílet do vzduchu a prchající žháře pronásledovat. Izraelská armáda oznámila, že se bude podílet na opravě památky.

Izraelsko-palestinské násilí s novou silou propuklo v říjnu kvůli sporům o jeruzalémskou Chrámovou horu. Zahynulo při něm téměř 40 lidí, z nichž 30 byli Palestinci. Předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás ve čtvrtečním telefonátu s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym slíbil, že se pokusí situaci zklidnit.

Palestinské protesty se dnes konaly ve městech na Západním břehu Jordánu a také v Pásmu Gazy, u hranice s Izraelem. Izraelští vojáci při demonstracích u plotu oddělujícího Pásmo Gazy od židovského státu zasahovali proti několika demonstrantům, kteří prý chtěli bariéru poškodit. Protestující údajně neuposlechli slovní varování a nereagovali ani na varovné výstřely do vzduchu. Při následné střelbě byli dva Palestinci usmrceni, uvedl list The Jerusalem Post s odvoláním na palestinské zdroje.

Devatenáctiletý Palestinec byl dnes zabit i při střetech s izraelskými bezpečnostními složkami na Západním břehu Jordánu. Dalších pět osob utrpělo zranění, uvedli palestinští lékaři. K potyčkám došlo ve vesnici Bajt Furík nedaleko Nábulusu.

Americký prezident Barack Obama dnes uvedl, že je vypuknutím násilností v Izraeli "velmi znepokojen". Je podle něj důležité, aby se místní vůdci vyhýbali rétorice, která může situaci ještě zhoršit. "Odsuzujeme co nejdůrazněji násilí namířené proti nevinným lidem," uvedl prezident. Dodal, že Izrael má právo své obyvatele před násilím chránit.

O situaci v zemi dnes večer jedná i Rada bezpečnosti OSN, výsledky ze schůzky zatím nejsou známy. Situaci chce osobně řešit i americký ministr zahraničí John Kerry, který se příští týden v Německu setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. O plánované schůzce informoval izraelský velvyslanec v USA.