Exekuce nařízená městem připravila před čtyřmi lety Štefanii o 6000 korun ze stavebního spoření, protože dlužila na poplatcích za odpad. Pěstouni dítěte to zjistili až letos. "Postižené dívce pomáhá od letošního března advokátka Alena Vlachová, jejímž programem Děti bez dluhů prošlo za dva roky bezmála 50 dětí s podobnými problémy. Malých dlužníků je přitom v Česku přibližně 150.000," uvedly Novinky.cz.

"O případu jsme nevěděli, není to ale nic ojedinělého, máme tady 1500 dětí, které jsou v tomto okamžiku zatíženy dluhy ve výši 5,5 milionu korun. Příčí se mi, abychom exekuovali děti," řekla starostka. Zdůraznila ale, že postup úřadu v tomto případě byl zcela podle zákona, který neumožňoval vymáhat exekucí peníze po rodičích malých dlužníků. "Zatížit děti poplatky, novorozence, je podle mě nemravné rozhodnutí," poznamenala starostka. Radnice se teď s důsledky tohoto rozhodnutí zákonodárců musí vypořádat.

V České Lípě přitom od roku 2010 za komunální odpad neplatí. Podle Žatecké ale není město žádnou výjimkou, se stejným problémem dětských dlužníků se potýkají i další obce. Na vině je nedokonalý zákon, který do poloviny roku 2012 nedával městům možnost postupovat jinak. Aby nenastalo promlčení, musel úřad peníze vymáhat po dítěti. V současné době tak v České Lípě pokračuje dalších zhruba 80 exekucí vůči nezletilým. Až od července 2012 dal totiž zákon městu možnost vymáhat peníze po zákonných zástupcích.

"Zákon navíc zatím vůbec nedával možnost poplatek prominout," upozornila Žatecká. Radnice teď čeká na to, až vejde v platnost novela, kterou v září podepsal prezident Miloš Zeman. Novela přenese odpovědnost za komunální platby na rodiče a zároveň umožní u starších případů na základě žádosti poplatníka platbu za odpad ze závažných důvodů prominout. Pak bude možné podle starostky dodatečně prominout dluh i postižené Štefanii a dalším malým dlužníkům. "Chceme také ukázat lidskou tvář současného vedení města, uzavřeme dohodu a město věnuje dar zhruba 10.000 korun Štefanii na nějaké kompenzační pomůcky," dodala Žatecká.