Chameneí patří ke konzervativním kruhům, které si nepřejí rozšiřovat západní vliv na Írán, a to zejména nyní, kdy se Teherán připravuje na zrušení sankcí a kdy se do Íránu snaží dostat mnoho zahraničních investorů.

"Rozhovory s USA otevírají dveře rozšiřování jejich ekonomického, kulturního, politického a bezpečnostního vlivu. USA se pokoušely poškodit naše národní zájmy už v rozhovorech o jaderném programu. Naši vyjednávači byli bdělí, ale Američané využili několika šancí," uvedl Chameneí na své webové stránce.

V projevu k revolučním gardám řekl, že dohoda o jaderném programu je pro Írán nevýhodná. "Američané se v rozhovorech snažili Írán ovlivnit a naivní lidé v Íránu to nechápou. Jsme v kritické situaci, protože nepřátelé se snaží změnit názor našich představitelů i národa na revoluci a naše národní zájmy," prohlásil Chameneí.

Íránští konzervativci začali volat po odvolání ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa, který má lví podíl na dohodě o jaderném programu a který si při zasedání Valného shromáždění OSN nedávno potřásl rukou s americkým prezidentem Barackem Obamou. "Byla to náhoda, a to říkám oficiálně i neoficiálně. Doma za to už platím, ale já platím doma za všechno, co dělám, takže to není výjimka," řekl Zaríf v rozhovoru s časopisem New Yorker.

Prezident Hasan Rúhání, který prosadil nový přístup v jednání s velmocemi o jaderném programu a vyjednávání svěřil diplomacii, nedávno prohlásil, že je íránská vláda připravena jednat s Američany o syrském konfliktu. Írán patří ke spojencům Damašku a USA se netajily ještě v době jednání o jaderném programu, že dohoda v této otázce může pomoci vyřešit také syrskou krizi.