Výstavba trvala asi dva roky. V hale se nacházejí tři stroje. "Jeden pracuje s materiálem pomocí vodního paprsku, další má laser a lze přes něj dělit materiály od plechů přes desky, sklo, ale i mramor. Třetí technologie je ohraňovací lis na tváření, díky kterému je možné ohýbat materiál, převážně zase plechy," uvedl Hájek. Zatím všechny fungují ve zkušebním provozu, ostrý provoz škola spustí v listopadu.

Podle Hájka stroje představují moderní technologii na zpracování děleného materiálu. "Všechny mají speciální software, který člověk naprogramuje, a stroj mu vyrobí, co chce. Halu se stroji jsme pořídili kvůli tomu, že jsme si udělali průzkum a zjistili jsme, jakou mají po zaměstnancích poptávku firmy v okolí," řekl Hájek.

Studenti, kteří budou na strojích pracovat, pak budou mít podle něj větší možnost uchytit se v zaměstnání u firem, kam v rámci výuky chodí na praxi. "Učí se u nás obráběči kovů a strojní mechanici. Po těchto profesích je velký hlad, někdo neustále hledá operátory CNC strojů, což jsou podobná zařízení. Počet těchto studentů však v posledních letech klesá. Jen oproti loňsku máme o několik desítek studentů méně." dodal ředitel. V současnosti je na škole kolem 400 studentů, z nichž zhruba čtvrtina se věnuje oborům obrábění kovů a strojní mechanik.