Mluvčí ruské armády Igor Konašenkov podle TASS na tiskové konferenci v Moskvě přiznal, že v sobotu se po splnění bojových úkolů ruský bojový letoun při manévru nad lesnatým horským terénem na několik vteřin dostal do tureckého vzdušného prostoru. Důvodem bylo podle mluvčího špatné počasí. "Je nemístné hledat v tom jakékoli konspirace," prohlásil.

"Po prověrce a analýze kontrolních údajů přijalo velení letecké skupiny ruských vzdušných sil v Sýrii kroky nezbytné k tomu, aby se podobné případy v budoucnu neopakovaly," řekl Konašenkov.

Turecko podle zpráv ankarského tisku incident pobouřil. Podle tureckých médií se ruské letadlo nejen nacházelo v tureckém vzdušném prostoru, ale plných šest minut údajně zaměřovalo radary na dvě turecké stíhačky, které se pokoušely ho zahnat. Objevily se i informace o tom, že turecké hranice přeletěly dva ruské letouny.

Vedení tureckého ministerstva zahraničí si dnes pozvalo k pohovoru ruského velvyslance v Ankaře, který rovněž proniknutí ruského letadla přiznal a označil za chybu. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v televizi prohlásil, že armáda obdržela pro podobné případy v budoucnu jasné příkazy. Turecký vzdušný prostor podle Davutoglua už nenaruší nikdo, "i kdyby to byl jen pták".

Za nepřijatelné označil dnes narušení tureckého vzdušného prostoru ruským vojenským letectvem generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. O nynějších vojenských akcích Ruska v oblasti Sýrie dnes jednal s tureckým ministrem zahraničí Feridunem Sinirliogluem. Velvyslanci členských zemí aliance na mimořádném zasedání vyzvali Rusko, aby ustalo v "nebezpečné a nezodpovědné" činnosti. Americký ministr zahraničí John Kerry upozornil, že mohlo dojít k sestřelení ruského letadla.

Na incident s ruským letounem dnes důrazně reagovaly i Spojené státy. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest prohlásil, že Bílý dům je narušením tureckého vzdušného prostoru vážně znepokojen. Ruské operace v Sýrii podle něj jen oddálí politické řešení krize, o něž USA usilují.

Ještě tvrdší bylo ve své reakci americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Mark Toner prohlásil, že sobotní akce ruského letounu byla "bezohledná a provokativní".