Kovács také řekl, že páteční akce byla jednorázová a jejím cílem bylo vyhnout se nouzové situaci. Nyní již uprchlíkům žádné autobusy k dispozici nejsou, dodal.

K rakouským hranicím se z různých míst Maďarska v pátek vydaly pěšky stovky až tisíce běženců. Vídeň a Berlín v noci na dnešek oznámily, že jim umožní vstup na své území. Rakouské ministerstvo vnitra později uvedlo, že z Maďarska dorazilo zatím asi 6500 běženců a že skoro všichni chtějí do Německa. "Bude jim umožněna další cesta," uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Od budapešťského Východního nádraží (Keleti) dnes vyšlo dalších nejméně 500 lidí. Podle médií jsou mezi nimi hlavně mladí muži, rodiny s dětmi jsou spíše výjimkou. Pěšky vyrazilo také asi 200 lidí z přijímacího tábora ve Vámosszabadi, ležícího nedaleko Györu na severozápadě Maďarska. Na stejnou cestu prý vyrazili také uprchlíci z tábora v Debrecenu, který leží na východě země.

Více než 200 běženců, kteří se vydali do Rakouska po dálnici z Bicske, což je asi 30 kilometrů od Budapešti, vzali odpoledne do několika aut pracovníci humanitární organizace Migration Aid. Mezi migranty byli muži, ženy i děti. V Bicske se nachází jedno z přijímacích středisek pro uprchlíky. Organizaci se podařilo zajistit si asi 50 automobilů, informovala agentura MTI.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes novinářům řekl, že během noci v souvislosti s migrační krizí několikrát hovořil s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem. Příští týden se s ním prý má setkat. "Samozřejmě, že jsou mezi námi a Rakušany názorové rozdíly," uvedl Orbán. Postoj Maďarska je podle něj takový, že bez ochrany hranic postrádají veškerá evropská opatření smysl.

"Dokud neuděláme něco, co dá migrantům jasně najevo, že hranice Evropy jsou všemi chráněny ... a dokud nebudeme schopni udržet migraci v určitých mantinelech ..., přijdou jich desítky milionů," řekl maďarský premiér. Současná situace je podle něj "psychologicky velmi obtížná", protože "všichni litují ty, proti kterým má být zasahováno". Ale řešením prý není dovolit těmto lidem "paralyzovat život v zemi", dodal.