Podle dublinského nařízení ČR zadržené uprchlíky vrací do země, ve které požádali o azyl a přes kterou do EU vstoupili. Zadržení cizinci v Česku putují do záchytných zařízení, kde obvykle stráví 42 dnů. Poté jsou propuštěni a měli by odcestovat do Maďarska, odkud přijeli. Maďarské úřady ale nápor nezvládají a běžence zpět nepřebírají.

Podle Rendlové tak pro Syřany, kteří požádali v Maďarsku o azyl, ode dneška platí nový postup. Když policisté běžence zachytí například ve vlaku, tak je odvedou na služebnu, vyslechnou je, vyhotoví potřebné dokumenty. Když zajištění nebudou chtít požádat o azyl, tak je pustí. "Budeme je pouštět s rozhodnutím opustit naše území do sedmi dnů a doprovodíme je na nádraží," upřesnila Rendlová. Syřané tvoří velkou část běženců, které policie chytí na českém území. Většinou jsou na cestě do Německa.

Podle Rendlové je toto opatření reakcí na to, že Maďarsko uprchlíky zpět nepřebírá. Česko je tak jen zdrží na jejich cestě. Většinou putují do Německa, kde mají často příbuzné. Spolková republika vyhlásila, že jim poskytne azyl. Nové české opatření se bude týkat i Syřanů, kteří už jsou v ČR v záchytných zařízeních a splňují podmínky, aby mohli pokračovat v cestě. Policejní mluvčí zároveň zdůraznila, že nový postup nebude vypadat tak, že česká strana "nechá uprchlíky projet".

Pro občany Sýrie, kteří před vstupem na české území o azyl v Maďarsku nepožádají, nová pravidla platit nebudou. Podle Rendlové s nimi úřady budou zacházet stejně jako dosud - jejich cesta skončí v záchytných zařízeních.

Po změně přístupu volaly neziskové organizace. Žádaly "konstruktivní řešení" ve spolupráci s dalšími státy EU. "Považujeme za vysoce nehumánní, že se ČR k uprchlíkům chová jako k bezpečnostní hrozbě. Zadržení nespáchali žádný trestný čin, přitom jsou drženi v zařízeních vězeňského typu, střežených těžkooděnci," napsalo dnes v prohlášení Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. Podle něj jsou záchytná zařízení přeplněná. Kapacita Bělé-Jezové se navýšila na 540 míst, nyní je tam 700 lidí, uvedlo konsorcium. "Alarmující skutečností zůstává, že v mnoha případech jsou zajištěny rodiny s malými dětmi či děti bez rodin," dodali zástupci konsorcia.