Chtějí proto například do nového zákona o odpadech navrhnout opatření, která by tomu zamezila. Vláda nedávno schválila věcný záměr zákona o odpadech a ministerstvo životního prostředí v současnosti pracuje na jeho paragrafovém znění. Platný zákon o odpadech totiž obsahuje podle Seitlové formulace, které umožňují ho obcházet.

"Potřebujeme zkvalitnit činnost stavebních úřadů a odboru životního prostředí. Chceme také, aby do plánu odpadového hospodářství Prahy byla jasně stanovena koncepce toho, co s tím obrovským množstvím odpadu," řekla ČTK Seitlová.

Čtvrtá problematická skládka se nachází v Uhříněvsi. Je označována jako ochranný val, ale už v současnosti podle Seitlové nesplňuje technické podmínky ukládání. Dochází k podmáčení a ohrožuje okolní objekty. Další skládky jsou například v Lahovičkách, Slivenci a Měcholupech. Podle Seitlové musejí problematické skládky řešit obecní rozpočty.

Podle poslankyně Věry Kovářové dochází nejen k radikální proměně krajiny, kterou kopce navezené zeminy hyzdí, ale pravděpodobně i k daňovým únikům. Už kvůli tomu interpelovala ministry životního prostředí a pro místní rozvoj a kvůli daňovým únikům se v nejbližší době obrátí s podnětem na ministerstvo financí a příslušné finanční úřady.

Ve Veltrusech, kde je skládka od roku 2008, vyrostl v rozporu s projektem 45 metrů vysoký kopec. Firma sem navezla o 24 procent více zeminy, než bylo povoleno, nyní údajně žádá další navážení. V Chrášťanech - Chýni chce provést totéž firma, která zeminu v současnosti naváží na pozemky soukromníků, a to přes jejich nesouhlas, uvedla Kovářová.

Přitom se skládky mohou řádně zrekultivovat, například je upravit pro sport, jako se to stalo v Ořechově u Prahy. "Jenomže jsou tady spekulanti, kteří obcházejí zákony, snaží se na tom vytěžit obrovské množství peněz," dodala.