Vedení strany v čele s Le Penovou dcerou Marine v květnu rozhodlo pozastavit členství Le Pena ve straně a odejmout mu čestné předsednictví kvůli jeho opakovaným antisemitským výrokům.

Zhruba 51.000 členů strany pak mělo do 10. července prostřednictvím korespondenčního hlasování rozhodnout o nových stranických stanovách, z nichž měla být vypuštěna funkce čestného předsedy.

Le Pen však tvrdil, že takové hlasování je proti pravidlům strany, a soudy mu daly za pravdu. Podle nich musí o takových otázkách rozhodnout stranický sjezd, na němž se může Le Pen hájit.

V poslední době je Le Pen ve vážném sporu se svou dcerou, která od otce převzala vedení strany v roce 2011. Od té doby se Národní frontu snaží zbavit nálepky antisemitismu i pravicového radikalismu a usiluje o rozšíření její voličské základny. Loni FN vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu.

Le Penová, která je nyní europoslankyní, se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo. Otcovy radikální postoje ale její ambice ohrožovaly a Marine se chce od Le Pena plně distancovat.