O těchto lidech informoval poslance z parlamentního výboru pro tajné služby na neveřejném jednání šéf Agentury vnitřní bezpečnosti (ABW) Jacek Gawryszewski. Jeho úřad se zajímá hlavně o Čečence, kteří v Polsku žili například v uprchlických táborech a stále udržují kontakty, které tam navázali, a to i tehdy, když v Sýrii nebo v Iráku bojují po boku radikálního Islámského státu.

V této souvislosti TVN24 připomíná případ, kdy byli letos na jaře ihned po návratu z oblasti bojů zatčeni tři Čečenci, kteří v Polsku údajně vytvořili "skupinu pro logistickou podporu" terorismu a mezi čečenskou komunitou žijící v Polsku prý za tímto účelem vybírali peníze.

Polské tajné služby sledují také pět až deset polských občanů, kteří po emigraci na Západ konvertovali k islámu, spojili se s tamními buňkami Islámského státu a pak vyjeli do Sýrie. ABW se podle Gawryszewského zajímá i o ženy, které přes internet navazují známosti s muži z Blízkého východu. Existuje prý nebezpečí, že by se jejich prostřednictvím mohly nechat naverbovat pro teroristické akce.