Lídři 19 zemí platících společnou evropskou měnou se sjíždějí do Bruselu na mimořádnou schůzku poté, co v neděli Řekové v referendu odmítli podmínky mezinárodních věřitelů pro poskytnutí pomoci.

Podle Merkelové nelze oddělit solidaritu na evropské úrovni o odpovědnosti na úrovni národní. "Jinak řečeno: Bez solidarity není možné pomoci, bez solidarity a reforem není možné dostat se tam, kam se dostat chceme," řekla novinářům německá kancléřka.

Francouzský prezident Francois Hollande, který s Merkelovou jednal v pondělí, při příchodu uvedl, že nyní je třeba odpovědnost, solidarita, ale také rychlost. Cílem je podle něj udržet Řecko v eurozóně, země ale musí přijít s věrohodnými a vážně míněnými návrhy. "Je na Řecích, aby přišli s návrhy. Na Evropě je, aby ukázala solidaritu a nabídla jim střednědobý výhled s okamžitou pomocí," poznamenal Hollande.

Očekává se, že právě na večerní schůzce vrcholných představitelů zemí platících eurem řecký premiér Alexis Tsipras nabídne představu Atén, jak v současné krizi postupovat dál. Okolo čekajících novinářů dnes Tsipras prošel beze slova. Po dnešním summitu osloví ve středu dopoledne šéf řeckého levicového kabinetu také europoslance ve Štrasburku.

Summitu, který by měl začít v 18:30, předcházelo jednání ministrů financí eurozóny. Po něm šéf této schůzky Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska, uvedl, že řecká strana by měla velmi brzy poslat dopis s formální žádostí o nový program pomoci ze záchranného fondu eurozóny.

Řeckou situaci pak musí prověřit věřitelské instituce, pak bude možné o novém programu začít skutečně jednat. Výši předpokládané částky Dijsselbloem nezmínil, na konci minulého měsíce ale Atény uvažovaly o pomoci v hodnotě 29,1 miliardy eur (794 miliard Kč).

Například nizozemský premiér Mark Rutte byl ale dnes při příchodu na summit k jeho možným výsledkům skeptický stejně jako k otázce, zda Řecko skutečně hodlá s nějakým řešením situace přijít. "Je na řecké vládě, aby přišla s dalekosáhlými návrhy. Pokud tak neučiní, myslím, že bude rychle hotovo," poznamenal.

Také litevská prezidenta Dalia Grybaskaitéová Řeky nešetřila. Atény podle ní opět nesplnily slib, když se nyní zdá, že svou představu reforem mohou nabídnout nikoliv dnes, ale až ve středu.