"S tímto výsledkem dostal premiér (Alexis Tsipras) jasný mandát od řeckého lidu," reagoval na první výsledky mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis. Podle něj tento mandát znamená, že řecká vláda má bránit svůj postoj vůči mezinárodním věřitelům a také svůj návrh, který věřitelům předložila. "Opravdové vyjednávání musí začít dnes v noci," dodal Sakellaridis.

Tsipras podle médií telefonicky hovořil s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Na úřadu řecké vlády se začali shromažďovat členové kabinetu, aby oslavili vítězství a dohodli se s premiérem na budoucí vyjednávací strategii. Příslušníci politické opozice netajili rozčarování nad výraznou porážkou tábora 'ano', tedy příznivců dohody s věřiteli, a vyzvali Tsiprase, aby se do 48 hodin dohodl s mezinárodními věřiteli na nových podmínkách, jak slíbil, že po vítězství učiní.

"Řecký lid dokázal, že se nenechá vydírat, terorizovat a vyhrožovat si. Demokracie zvítězila," napsal na svém twitterovém účtu už při prvních odhadech provedených podle telefonického průzkumu voličů řecký ministr obrany a šéf koaličních Nezávislých Řeků Panos Kammenos.

Vůdkyně opozičních socialistů Fofi Gennimataová uznala výsledky referenda. "Respektujeme verdikt lidu. Lid chce, abychom zůstali v Evropě a chce dohodu. Země musí vyjít ven ze slepé uličky, kde se ocitla vinou vlády," prohlásila politička.

"PASOK (Panhelénské socialistické hnutí) vedl svou bitvu za 'ano' v zájmu řeckého lidu. Je na čase, aby předseda vlády uvedl do praxe svůj slib dohody do 48 hodin k obnovení stability v zemi. Čas se odpočítává, Řecko nesnese další zdržení," dodala.