"Doufám, že Svaz měst a obcí, stejně jako Asociace krajů, bude partnerem vlády, a že pokud obcím či krajům budou přidělovány některé povinnosti, budou nejprve s námi diskutovány a za těmito povinnostmi bude adekvátní finanční náhrada," prohlásil někdejší ministr pro místní rozvoj Lukl.

Obce a kraje podle něj mají na sociální bydlení obdobný názor. "Myslíme si, že vláda by se měla zaměřit na dostupné nájemní bydlení," uvedl Lukl. Podle něj by při přípravě zákona o sociálním bydlení mělo být dopředu jasné, jak bude toto bydlení zajišťováno a financováno.

Šéf asociace Michal Hašek (ČSSD) ocenil, že současná vláda s kraji "čile komunikuje". Věří také, že vláda odmítne názor ministra financí Andreje Babiše (ANO), který chce navzdory dohodám zvýšit krajům daňové příjmy o 3,5 miliardy korun nikoli od příštího, ale až od přespříštího roku. Kraje podle Haška s Babišovým návrhem razantně nesouhlasí. Hašek si také postěžoval na to, že ministr financí se zúčastnil jen poloviny dnešního jednání s kraji na Úřadu vlády.

Představitelé krajů a obcí rovněž poukazovali na to, že chybí peníze na dopravní infrastrukturu, kterou nelze financovat z evropských dotací. "Hovořili jsme o nutnosti financovat ze Státního fondu dopravní infrastruktury nejenom krajské silnice druhé a třetí třídy, ale rozumíme také požadavku Svazu měst a obcí, aby byl vytvořen dotační titul místní komunikace," dodal Hašek.

Zástupci obcí a krajů se dotkli i otázky kontrol samospráv, která by měla být zavedena podle novel ústavy a zákona o NKÚ. "Nemáme nic proti kontrolám procesu, ale velmi těžko si dovedeme představit, že by někdo kontroloval efektivitu rozhodování zastupitelstva," prohlásil Lukl. Kvůli stejným obavám schvalování ústavní novely pozdržel Senát, který čeká na novelu o NKÚ. Vláda by tuto předlohu měla projednat během léta.