"Rada samozřejmě zvažovala, zda svolat jednání krizového štábu, ale po ujištění, že má Praha 6 celou situaci pod kontrolou, jsme tak neučinili. Nechtěli jsme u obyvatel vyvolat zbytečnou paniku," uvedla v tiskové zprávě primátorka Adriana Krnáčová. Podle ní se nejednalo o katastrofu, jak situaci v diskusi na jednání označili někteří opoziční zastupitelé.

Bez pitné vody bylo v Dejvicích a Bubenči od víkendu do dnešního odpoledne 32.000 lidí, voda ve vodovodní síti byla kontaminovaná bakteriemi a viry. "Takové situace je nutné řešit, primátor musí o půlnoci vstát, svolat krizový štáb a všechna nutná opatření spustit," řekl zastupitel a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Vedení Prahy podle něj proto selhalo.

Podle dalšího z bývalých primátorů Tomáše Hudečka (TOP 09) měli zastupitelé průběžně dostat informaci o tom, jak město postupuje. "Myslím si, že je to povinnost," dodal. Kritizoval radního pro bezpečnost Libora Hadravu (ANO), jehož nazval "radním pro nebezpečnost".

Projednání bodu předcházela dlouhá debata. Zastupitelé se nejdřív přeli, zda má být zpráva radních pouze informativní, nebo se má stát řádným bodem. Když ji dali na program zastupitelstva, následně se přeli, zda jí mají projednat na začátku, či na konci jednání. Nakonec se usnesli, že ji projednají ve 14:30. Zastupitelé se dlouze přeli i při následném projednávání materiálu.

Na jednání dnes promluvila i hygienička Zdeňka Jágrová a ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Jágrová zastupitelům oznámila, že voda již není podle posledních měření kontaminována viry ani bakteriemi. Mrkos zase popsal, jak podle PVK k nehodě došlo.