Po odchodu ředitele už více než rok volala část zaměstnanců a odbory. Letos v lednu vyhlásili stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 z 430 zaměstnanců záchranné služby. "Doufáme, že s novým vedením, které bude zvoleno, budeme moci lépe komunikovat a společně vytvoříme lepší pracovní podmínky," řekl ČTK místopředseda odborové organizace pražské záchranky Karel Böhm.

Zaměstnanci si od loňského května stěžovali na špatné chování vedení záchranky. Situace se vyhrotila poté, co dispečerky požádaly, aby jim byla proplácena celá 12hodinová směna včetně přestávky, protože ji nemají čas čerpat. Záchranářům vadilo také to, že jsou přetěžováni, protože je jich málo, a neustálé změny ve složení posádek sanitek.

Podle Schwarze byla kritika ze strany zaměstnanců cílenou předvolební kampaní před senátními volbami na podzim 2014. Tehdejší senátor Schwarz, zvolený v roce 2008 za ODS, svůj mandát loni neobhájil. Podobná situace se podle odborářů řešila v záchranné služba před deseti lety, v souvislostí s tím údajně odešlo během dvou let přes 170 zaměstnanců.

Magistrát jako zřizovatel nechal kvůli stížnostem zaměstnanců vypracovat v záchranné službě audit. Ten sice nedoporučil personální změny, ale konstatoval, že ředitel vede záchrannou službu autoritativně, což vyvolává špatnou pracovní atmosféru.

"Dosavadnímu řediteli bych chtěl moc poděkovat za práci, kterou v pražské záchranné službě odvedl, a za vysokou úroveň, jakou pražská záchranka má," uvedl radní Lacko, do jehož gesce zdravotnictví spadá. Víc odvolání Schwarze komentovat nechtěl. Rada v nejbližší době vypíše výběrové řízení na jeho nástupce, parametry tendru bude schvalovat za týden.

Postup radních se nelíbí předsedovi pražské ODS Filipu Humplíkovi, který rozhodnutí radních označil za "personální devastaci" a kritizoval i termín odvolání, kdy je Schwarz mimo republiku. "Po 16 letech byl odvolán maximálně schopný manažer, který ze záchranky vybudoval službu na úrovni evropské extratřídy. Odvolání navíc následuje po auditu, který jeho kvality potvrdil," uvedl Humplík.

Loni záchranáři ošetřili 110.413 pacientů, tedy asi 300 denně. Letos počet výjezdů za den vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří asi se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.