Delegace čtyřiceti amerických armádních muzikantů dorazí do Běloruska už ve čtvrtek, kdy se orchestr Pentagonu zapojí do vzpomínkové slavnosti v Brestské pevnosti na západě země. V sobotu pak bude orchestr pochodovat na centrálním minském náměstí, kdo ho bude z tribuny zdravit vrchní velitel běloruské armády Lukašenko.

"Spojené státy před 70 lety spolu se Sovětským svazem a dalšími zeměmi porazily nacismus. Skutečnost, že k oslavám v Minsku přijedou američtí vojáci, potvrzuje vstřícnost běloruské mírové politiky," řekl Makarav.

Běloruský prezident se ve čtvrtek a v pátek v Moskvě zapojí do oslav válečného vítězství, sobotní vojenské přehlídce na Rudém náměstí ale přítomen nebude. "Prezident bude 9. května v Minsku, máme ten den stejnou přehlídku, jako mají v Moskvě," vysvětlil v minulých dnech Lukašenko novinářům svou neúčast. "Je chybou říkat, že se Lukašenko připojil k bojkotu, to je naprosto hloupé," dodal.

Účast zahraničních státníků na sobotní přehlídce na Rudém náměstí není stále jasná. Podle dnešního vyjádření ruského ministerstva zahraničí bude v Moskvě o víkendu přítomno asi 20 světových státníků, kdo z nich ale na náměstí přijde, ministerstvo neoznámilo.