Postoj dalších koaličních stran k obsazení postu šéfa ÚOHS je zatím neznámý. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v SMS zprávě pouze odkázal na to, že záležitost bude předmětem úterního jednání koaliční rady. Stejně reagoval i šéf poslanců Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle tisku návrh na opětovné jmenování Rafaje vláda obdržela bez předchozího projednání v koalici. Rafaj už dříve řekl, že by ve funkci rád pokračoval dalších šest let. Minulý týden to ČTK potvrdil s tím, že podstatný bude ještě názor prezidenta, který předsedu na návrh vlády jmenuje.

Dnešní Lidové noviny uvedly, že jmenování by právě u Zemana mohlo narazit. S prací Rafaje je prý nespokojen a na místo by rád protlačil Františka Lukla, starostu Kyjova a někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Premiér na tiskové konferenci řekl, že nominaci na šéfa ÚOHS s Hradem konzultoval. Podrobnosti ale nesdělil.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) činnost ÚOHS pod vedením Rafaje nedávno označil za katastrofální. Výše pokut uložených antimonopolním úřadem za porušení hospodářské soutěže v posledních šesti letech, kdy v čele úřadu stál Rafaj, výrazně klesla. Například v roce 2007 dosahovala téměř miliardy korun, kdežto v letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 byla jen v řádu desítek milionů.

ÚOHS aktuálně dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.