Podle hudebních publicistů The Charlatans i téměř tři desítky let po vydání svého prvního alba Some Friendly, které dosáhlo prvního místa britské hitparády, znějí pořád svěže a optimisticky.

Kapelu tvoří čtyřčlenné jádro - frontman Tim Burgess, baskytarista Martin Blunt, kytarista Mark Collins a hráč na klávesy Tony Rogers. Na novou desku Different Days si přizvali celou řadu přátel. V roce 2013 zemřel zakládající člen skupiny, bubeník Jon Brookes, na jeho místo přišel někdejší člen skupiny Verve Pete Salisbury. Kromě Salisburyho se k The Charlatans ve svém studiu v Berlíně přidal v písni Not Forgotten Anton Newcombe z Brian Jonestown Massacre. Na třech skladbách se podílel zpěvák, skladatel a kytarista Johnny Marr známý z kapely The Smiths.

Na nové desce Different Days si dále zabubnoval Stephen Morris z New Order a Joy Division. V závěrečné skladbě Spinning Out se objevil kytarista a zpěvák Paul Weller a na bonga hraje Donald Johnson z anglické punkové formace A Certain Ratio. V titulní skladbě hostuje zpěvačka Sharon Horganová.

Předchozí nahrávka The Charlatans Modern Nature z roku 2015 se dostala jako jejich osmé album do žebříčku Top Ten a kapela získala ocenění časopisu Q za celoživotní přínos.