"Studentům pocházejícím z celého světa jsem poslal noty písní Olympiku a po týdenním zkoušení jsem s nimi vystoupil v klubu pro dvě stovky lidí. Bylo vyprodáno, i když vstupné činilo 30 dolarů. Takovou poctu jsem nečekal," řekl ČTK Janda.

Ve Spojených státech tak v anglických verzích v často nečekaných aranžích zazněly hity Olympiku. Například ve skladbě Slzy tvý mámy hostovala na housle bývalá dětská hvězda Jakub Třasák, Jasná zpráva dostala podobu šansonu v provedení zpěvačky. Janda sólově zahrál mimo jiné rockovou skladbu Vlak, co nikde nestaví. "Všichni z koncertu byli nadšení, myslím, že některé písně se chytnou a ti studenti si to převezmou do svých kapel," uvedl Janda.

Podle českého muzikanta bude mít spolupráce s Berklee College of Music pravděpodobně pokračování.

Hovoří se o dalších amerických koncertech Jandy s talentovanými studenty. Také vznikne Nadace Petra Jandy, která každý rok na Berklee College of Music umožní bezplatný semestr pro tři studenty z Čech. Bostonská škola je známá především jako hudební škola jazzové a populární hudby v širokém spektru soudobých a historických stylů, včetně hip hopu, reggae, rocku, heavy metalu, bluegrassu a dalších. Mezi jejími studenty byli mimo jiné John Mayer, Quincy Jones, Branford Marsalis, Diana Krall nebo Gary Burton. Z českých hudebníků školu absolvovali také Martin Kratochvíl a Jan Hammer.

"Dochází tam kolem 4500 studentů z celého světa. V několika budovách jsou desítky vybavených studií různých velikostí, vyučují tam i technické obory, kromě bedňáků snad vše okolo hudby," podotkl Janda. Letos v říjnu se Janda do Spojených států podíval již posedmnácté. "Líbí se mi tam. Vystupuju bez Olympiku, protože honorář za vystoupení by byl pro kapelu malý. Už jsem si ve Státech zvyknul a mám tam spoustu známých," sdělil.

S Olympikem Janda na listopad připravuje několik netradičních komorních koncertů. Vystoupí s ním hosté Vladimír Borysh Secký (saxofon), Mário Illes (housle) a Ondřej Pátek (kytara). Turné začíná 15. listopadu v Českých Budějovicích a skončí 28. listopadu v pražské Malostranské besedě.

Kapela také připravuje nový program na velké turné v roce 2017, kdy bude slavit 55 let svého vzniku. Olympic debutoval v roce 1968 albem Želva, které je první českou beatovou dlouhohrající deskou.