Z českých rekordmanů je v knize zmínka například o hokejistovi Jaromíru Jágrovi, který vstřelil nejvíc vítězných gólů za kariéru. Záznam o svém rekordu má také oštěpařka Barbora Špotáková. V tabulkách je i po 34 let nepřekonaný rekord běžkyně Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů.

Dnešní křest doprovodil rekordní výkon mistra světa ve vrhání nožů Adama Čeladína. Rekordman z Ostravy dokázal na dvoře pelhřimovské radnice hodit bezrotační technikou šest nožů tak, že každý házel z různé vzdálenosti od dvou do sedmi metrů. Všechny nože se zabodly do terče. Čeladín to stihnul za 33,9 vteřiny. "Nový český rekord bude zapsán do České knihy rekordů," řekl Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy.

Vydání Guinnessovy knihy rekordů každoročně provází nějaká zvláštnost. Před dvěma lety například obsahovala speciální aplikaci pro tablety a mobily, loni byly součástí webové stránky, kde zájemci mohli vidět všechny rekordy uvedené v knize. Letos kniha vzdává poctu dobývání vesmíru. Čtenáři v knize najdou speciální kosmickou rubriku a také exkluzivní rozhovory s astronauty Buzzem Aldrinem a Chrisem Hadfieldem.

Letošní vydání vyšlo ve vyšším nákladu než v minulých letech. "O knihu je stále větší zájem, hlavně na Slovensku, kam putuje třetina nákladu," řekl Materna.

Slovart také současně vydal Hráčskou edici Guinnessovy knihy rekordů, kde je pro čtenáře připravena řada zajímavostí týkajících se počítačových her.