Steve Griffin z Koňuchovova týmu dnes oznámil, že vzduchoplavec přeletěl krátce po 13:00 místního času (07:00 SELČ) nad letištěm v australském Northamu, kde let o délce 33.000 kilometrů 12. července začal. Podle Rusova týmu let trval 11 dní a šest hodin čistého času. O tři hodiny později Koňuchov bezpečně přistál v městečku Bonnie Rock, asi 160 kilometrů východně od Northamu.

"Přistál, je v pořádku a celý, je šťastný," referoval z místa přistání letový koordinátor John Wallington, kterého citovala agentura AP. "Je to fantastické - překonaný rekord, všichni v pořádku," dodal nadšeně.

Koňuchov se pak vrtulníkem vrátil do Northamu, kde jeho hlavní starostí byla první sprcha po 11 dnech, řekl Griffin.

Čtyřiašedesátiletý Koňuchov kopíruje cestu svého předchůdce, protože i Fossett startoval z Northamu.

Světová federace leteckého sportu, která sídlí ve Švýcarsku, rekord zatím nepotvrdila.

Místní obyvatelé na sociální sítě umístili snímky balonu přelétávajícího nad pobřežím.

Koňuchov je zkušený vzduchoplavec, námořník a horolezec. Balonem o hmotnosti 1,8 tuny zamířil z Austrálie na východ přes Nový Zéland, Chile, Argentinu a Jihoafrickou republiku a pak zpět do Austrálie.

Na australském pobřeží dnes bylo zataženo, ale nefoukal vítr, takže panovaly vhodné podmínky pro přistání. Fossett byl v roce 2002 nucen strávit kvůli mimořádně silnému větru ve vzduchu ještě dva dny a koš pak vlekl po zemi čtvrt hodiny, než se zastavil na dobytčí farmě na jihozápadě státu Queensland. Bylo mu tehdy 58 let a při přistání si tak urputně kousal rty, že když vystoupil z koše, krvácel.

Fossett si splnil svůj sen, ale obletěl Zemi v baloně až na šestý pokus a kromě jiného čelil za letu i požáru v kabině.