"Jako Australan nebude nikomu stranit," zdůvodnila výběr letošního zvířecího věstce mluvčí zoologické zahrady v saském městě Lipsku.

Oobi-Ooobi naváže na úspěšné předchůdce. V roce 2010 světová média pozorně sledovala předpovědi chobotnice Paula z akvária v západoněmeckém Oberhausenu. Hlavonožci se podařilo uhádnout výsledek všech sedmi tipovaných utkání na mistrovství světa ve fotbale, které se konalo v Jihoafrické republice.

Oblíbenou se chobotnice stala především ve Španělsku, neboť navzdory svému trvalému pobytu předpověděla porážku německého týmu v semifinále proti Španělsku.

Paul se stal vzorem pro řadu dalších fotbalových "jasnovidců", mezi nimiž byli sloni, tučňáci, vydry, pásovci, žáby či mouchy octomilky.

Svou věšteckou zvířecí celebritu měla už kdysi i samotná lipská zoo. Věhlas šilhavé vačice Heidi se v roce 2011 rozšířil poté, co správně uhádla budoucí nositelku Oscara pro nejlepší herečku, kterou se stala Natalie Portmanová za výkon v baletním dramatu Černá labuť. Obtloustlý vačnatec správně přisoudil ceněnou sošku i Colinovi Firthovi za Královu řeč.

Jako první bude Oobi-Ooobi tipovat výsledek utkání mezi Německem a Ukrajinou 12. června. Jakým způsobem bude mezi týmy rozhodovat, zoologická zahrada zatím neuvedla.

Fotbalové mistrovství Evropy se letos koná od 10. června do 10. července ve Francii.