"Každý rok se snažíme disciplíny částečně obměňovat, ty hlavní zůstávají," řekl ČTK koordinátor akce Jakub Vomáčka.

První trať má méně disciplín a závodníci uběhnou až 15 kilometrů, druhá trasa s více soutěžními stanovišti měří okolo 25 kilometrů. Tým, který doběhl první v méně náročné kategorii, se dal dohromady teprve týden před závodem.

"Měla jsem složený tým z farmaceutické fakulty, kde studuji, ale celý odpadl, obeslala jsem kamarády na poslední chvíli," řekla ČTK studentka Michaela Hympánová.

Studenti historie, IT a farmacie si nejvíc nevěděli rady se střelbou. Šok pro prohřátá těla pak byla ledová voda, kdy navíc ještě vysílené závodníky čeká šplh po síti či laně zpátky nahoru na most. "Bál jsem se, že spadnu dolů. Voda byla děsně ledová," konstatoval člen týmu, student historie Šimon Černý.

Na trase bylo nutné zvládnout vodní štafetu na člunu, první pomoc vážně zraněnému člověku a jeho transport, přesun po laně pod mostem či skoky přes imitaci elektrického drátu, kteří ti zdatnější zvládli plavným kotoulem. "Dělal jsem gymnastiku, je třeba se nebát," řekl jeden z účastníků. Naopak kdo pochybil, nabíral trestné minuty.

"Minulý rok byly pro mě nejhorší chůdy, to jsem neměla natrénované. Když jsem teď plavala přes řeku, měla jsem problém se dostat na druhou stranu, ten proud je silný, což se ze břehu nezdá," řekla ČTK studentka medicíny Lucie Drbohlavová.