"Děkuju ti paní má, teď budu mít řády dva," zacitoval Tomáš Ortel při přebírání bronzového Slavíka pohádku Princezna se zlatou hvězdou.

Kapela Ortel ve svých textech často vystupuje proti menšinám. Někteří hudební odborníci už předem upozorňovali na to, že se do hlasování může promítnout vlna strachu z islámu a imigrantů. Už loni kapela poskočila ze 105. místa na čtvrté. V internetových diskusích má Ortel mnoho příznivců stejně jako odpůrců, kteří doporučovali jeho vyřazení z ankety. Tomáš Ortel označil kritiku kapely za "štvavou kampaň". "Kvůli očerňování naší kapely a naší tvorby měli fanoušci snahu nás sem poslat," řekl ČTK Ortel.

Pořadatel soutěže agentura Musica Bohemica dnes v prohlášení na svých stránkách uvedla, že stejně jako každý rok po skončení hlasování posoudili, zda hlasování pro všechny interprety proběhlo v souladu se zveřejněnými pravidly. "I když u některých lze říci, že se jejich tvorba pohybuje na hraně přípustného, neshledali jsme jednoznačný důvod do hlasování zasáhnout. V tomto duchu vyzněl také rozbor právní kanceláře, který jsme si nechali vypracovat, i konzultace se znalcem. To samozřejmě neznamená, že se jako pořadatel ankety ztotožňujeme s některými názory prezentovanými v textech, nebo jiných projevech hudebníků," stojí v prohlášení. Pořadatelé dále podotýkají, že anketa nevytváří populární hudbu, je pouze jejím odrazem a odráží nálady lidí v naší společnosti.

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše se skupina pohybuje na hraně, ale není tím, co se v minulosti dalo nazývat extremistickou hudební skupinou.

"Hodně majitelů klubu se od nás distancuje, protože se bojí otevřenosti našich názorů. Nejhorší je, že xenofóby a rasisty dělají i z našich fanoušků. My nemáme tak úplně zaobalené texty, takže se z nich dá vyčíst náš názor. Nejsem mluvčí ani politik, jsem pouze zpěvák a písničkář," uvedl Tomáš Ortel.

Kapela však má i podporu krajní pravice. Její skladba Hadr se stala hymnou dnes už zakázané Dělnické strany. Národní demokracie v čele s Adamem B. Bartošem vyzvala své příznivce, aby skupině posílali hlasy do ankety. Dělnická strana sociální spravedlnosti po vyhlášení výsledků na svých stránkách zveřejnila gratulaci s přáním, "aby to v příštím roce bylo zlato".

Podle Josefa Martínka ze serveru iReport.cz je jasné, že hlasy Ortel nezískává zásluhou hudebních dovedností. "Jejich produkce je podprůměrná, texty Tomáše Ortela na intelektuální úrovni dítěte. Kapela se s nimi jen trefila do současné nálady ve společnosti a pracuje s tím nejmanipulativnějším prostředkem vůbec - strachem," napsal s tím, že Slavík byl letos "oslavou nácků v Česku". Připomíná, že Tomáš Ortel byl členem názorově vyhraněné skupiny Conflict 88.

Kapely Ortel se naopak zastává například frontman skupiny Kabát Josef Vojtek. "Můj názor je takový, že je snad v Česku nějaká demokracie. Ti kluci jsou normální muzikanti a zpívají to, co cítí. To by mělo být umožněno každému. A pokud by neumožnili účast (v soutěži Český slavík) každému, kdo dostane hlasy, nemá cenu takové soutěže dělat," prohlásil Vojtek.