Obsáhlou rodovou ságu zpracovali režisér Matěj T. Růžička a dramaturgyně Simona Petrů do rozměrné divadelní hry, v níž není tak důležitý konkrétní prostor a čas, jazyk a kroj, ale člověk a jeho hodnoty a vztahy, řekla Kvíčalová. Na inscenaci pracuje celý soubor divadla pod uměleckým vedením Michala Skočovského a také hosté.

Štěpán Tuček bude v Horáckém divadle i po svém odchodu ze stálého angažmá účinkovat jako host. V letošní sezoně za něho divadlo nehodlá přijímat náhradu.

V den premiéry 8. září bude mít divadlo zároveň Den otevřených dveří. Program pro veřejnost bude připravený u pokladny. Návštěvníci budou moci využít také nově zrekonstruovanou divadelní kavárnu. Byla součástí dvanáctimilionové investice, díky níž má divadlo i novou zkušebnu a vstup se zázemím pro návštěvníky. "Diváky pozveme k individuálním prohlídkám divadla po vyznačené trase. Během prohlídek budou v zázemí divadla potkávat zejména zástupce těch profesí, které se podílejí na vytváření inscenací takzvaně z druhé strany opony," řekla Kvíčalová.

Horácké divadlo Jihlava je jedinou profesionální scénou na Vysočině. V loňském roce ho navštívilo před 67.000 diváků. Jeho zřizovatelem je Kraj Vysočina.

vkr dr