Názvy písní jako Řeka snů, Voda má rozpuštěné vlasy, Dívka u řeky nebo Dravé ryby svědčí o tom, že v příběhu dospívající hlavní hrdinky má důležitou roli voda. "Je to o vodě a první, co mě při čtení scénáře napadlo, bylo, že voda je vlastně život a není třeba se jí bát, i když někdy život bere. Vždyť jsme z vody z ženského lůna vlastně vzešli, Když děti přijdou na svět, tak se rozkřičí, protože opouštějí své přirozené prostředí," řekl ČTK režisér představení Ivo Šorman, který s Deutschem spolupracoval už na politickém kabaretu Červený Kukiš uvedeným loni divadlem MANA.

V představení zazní živá hudba a písně, z nichž některé vznikly už před tímto muzikálem. Jejich autorkami jsou vedle Suchého také Simona Maierová a Nikol Fischerová, jedna skladba je převzata z repertoáru předčasně zemřelé britské zpěvačky Amy Winehouse.

Rodinný muzikál Alice, Alenka a voda živá vypráví příběh Alice, která se den před svými osmnáctinami vydá do světa za zrcadlem, aby pochopila a odpustila staré křivdy. "Takový typ muzikálu se nevyskytuje nejen v Praze, ale troufám si říct v celé České republice," uvedl režisér Šorman. "Nabízí existencionální téma, které diváka nutí k zamyšlení. Muzikály jsou většinou méně či více kvalitní zábava, ale tady jde o náladu Erbenových balad, Samozřejmě budeme tuto polohu vyvažovat komediálními scénami. Balanc musí být," dodal.

Také autor námětu, scénáře a několika původních písní Deutsch se domnívá, že se Alice, Alenka a voda živá se bude lišit od současných českých muzikálů. Podle svých slov chtěl do muzikálu "otisknout svůj obdiv k Máchovi, Erbenovi, Suchému a Werichovi". "Miluju muzikály, ale ne ty české, komerční, se kterými se v poslední době roztrhl pytel a jejich kvalita je kolísavá. Od dětství jsem poslouchal Semafor, později jsem jezdil do Londána na Fantoma opery, Billyho Elliota, Sweenieho Todda a další," dodal Deutsch.