Hlavní program festivalu se rozběhne ve čtvrtek, kdy se na různých místech představí například soubory Vosto5 a Studio Hrdinů, stejně jako polský Powszechny Teatr s inscenací Prokletí kontroverzního režiséra Olivera Frljiče. Tématem představení je vliv náboženství, církve a katolické morálky na současnou společnost.

Silnou negativní reakci předem vyvolala další Frljičova režie, lublaňská inscenace Naše násilí a vaše násilí, která je na programu v sobotu. Kriticky zkoumá současnou Evropu, v jedné ze scén postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu. V sobotu se na Zelném trhu před divadelní budovou Husy na provázku uskuteční několik protestních shromáždění, radnice Brna-středu zatím eviduje čtyři ohlášené akce.

Se všemi oznamovateli jednal tajemník radnice Brna-středu Petr Štika. "Dohodli se, že všechna shromáždění budou probíhat na ploše tržiště a že účastníci mohou samozřejmě svobodně a odpovídajícím způsobem vyjádřit své názory, nikoliv však tak, že by narušovali veřejný pořádek," řekla ČTK mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Festivalu, který končí ve středu 30. května, se účastní také divadla Bulandra z Rumunska, Maladype z Maďarska, další zahraniční hosté a řada českých a slovenských souborů. Tématem přehlídky je letos svoboda a její křehkost.