"Jak je vidět hned z úvodního výčtu, letošní ročník se ponese ve znamení amerického blues. Všechny hlavní hvězdy přijíždějí z USA," uvedl ředitel Blues Alive Vladimír Rybička. "Zároveň se letos na pódiu v Šumperku sejde historicky největší počet hudebníků, kteří získali, nebo byli nominováni na Grammy, nebo na prestižní ocenění Blues Music Awards," doplnil dramaturg Ondřej Bezr.

V programu nechybí podle pořadatelů také americký kytarista a držitel Grammy Joe Louis Walker, který se na Blues Alive vrací po 11 letech nebo držitel Grammy v kategorii moderního blues, zpěvák a autor Fantastic Negrito. Chybět nebude ani baptistický reverend a společenský aktivista Rev Sekou. Přijede také dcera slavného amerického písničkáře Johna Hiatta Lilly.

Návštěvníci přehlídky se mohou těšit ale i na amerického bluesrockového kytaristu Ricka Derringera nebo na formaci North Mississippi Blues Project, která vznikla speciálně pro Šumperk. Složená je z hudebníků pocházejících z poslední americké oblasti, kde ještě blues žije v původním historickém stylu, doplnili pořadatelé.

Písničkářka Joan Osborneová, která má na kontě osm nominací na Grammy, se představí na pódiu šumperského domu kultury hned první festivalový večer. Do Šumperka přiveze koncertní program složený z nejznámějších písní Boba Dylana, které nazpívala na své poslední album. Vystřídá ji Ana Popovicová, původem Srbka, která již dlouhá léta žije v USA a která se stala vůbec první Evropankou nominovanou na Blues Music Awards. "Patří k velmi ceněným kytaristkám. Uznávají ji největší hráčské hvězdy blues i rocku," dodal Bezr.

Americkou hudební scénu doplní i české hvězdy blues. S kapelou Energit vystoupí přední tuzemský kytarista Luboš Andršt, který zde oslaví sedmdesátiny.

Blues Alive se letos koná potřiadvacáté. Loni přehlídku navštívilo zhruba 5000 lidí, měsíc před akcí byly vyprodány všechny koncerty. Bližší informace zájemci najdou na stránkách www.bluesalive.cz.