Z předávání Ceny Pavla Kouteckého, která odměňuje nejlepší české dokumenty, se stal letos festival s působištěm v Ústí nad Labem. Nabízí české i zahraniční snímky současné dokumentární tvorby včetně všech finalistů na ocenění. Snímky se promítají v sále Hraničář, ve Fokus Kafe a na Kostelním náměstí u obchodního centra, kde vzniklo na dobu festivalu improvizované letní kino.

"My jsme se rozhodli s tím změnit i tvář celé akce. Z předávání ceny se stává festival s novým působištěm v Ústí nad Labem. Festival pustíme i do města, aby jím skutečně žil celý prostor severočeské metropole. Plánujeme využít strategické pozice města a proniknout i za hranice do Drážďan," řekla už dříve ČTK mluvčí festivalu Magdalena Hortová.

V pátek představí mystifikační show její tvůrci Kazma a Krug. "Kdo jiný by měl z českých tvůrců mluvit o nejaktuálnějších trendech v celosvětové tvorbě na hranici pranků, reality a fikce?," řekl umělecký šéf festivalu Filip Kršiak. V letním kině na Kostelním náměstí pak bude uveden dokument The Nagano Tapes. Připomíná největší úspěch českého hokeje, od něhož letos uplynulo 20 let. Diváky olympijským turnajem století provedou ty největší hokejové hvězdy, jako je Jaromír Jágr nebo Dominik Hašek.

Sobotní program přinese mimo jiné snímky nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana. Večer pak v Činoherním studiu budou vyhlášeny výsledky Ceny Pavla Kouteckého, která za 12 let existence získala vysoké renomé. Uděluje se finanční ocenění pro režiséra vítězného celovečerního i krátkometrážního snímku (100.000, respektive 40.000 korun). Třiaosmdesát snímků letos přihlásilo 104 tvůrců a porota z nich vybrala pětici celovečerních a trojici krátkometrážních filmů.

Ve finále je Jan Gebert, který byl s titulem Až přijde válka jedním z mála českých zástupců na Berlinale. Saša Dlouhý se dočkal nominace za snímek Bohužel, režisérské duo Klára Tasovská a Lukáš Kokeš se do výběru kandidátů dostalo se snímkem Nic jako dřív. O zásadní postavě svého dětství natočila Tereza Nvotová pozoruhodný snímek Mečiar. Silnou pětici doplňuje hluboká zpráva o současném stavu Ruska, kterou pod titulem Švéd v žigulíku poslal do českých kin reportér Respektu Petr Horký.

V kategorii krátkometrážních filmů jsou v nominacích Dužan Duong s titulem BoHai, snímek Transformace/Výpary/Melanosis režiséra Michala Kindernaye a Praha očima cizinců od Dariy Kashcheevy.