"K vidění na tradiční jarní prezentaci umu mladých přerovských výtvarníků letos budou keramické zvonkohry, modelářské ukázky, vícebarevné linoryty nebo tematika mýtických bájí, ale i portréty slavných osobností, koláže, gumotisky nebo vitráže," uvedla Galová.

Své práce letos vystaví 20 absolventů ze tří tříd. "Je to sice o třetinu méně než vloni, i tak ale bude expozice bohatá, k vidění nabídneme kolem 150 děl," uvedl vedoucí výtvarného oboru ZUŠ Vladislav Časta. Na rozdíl od loňska budou letos vystavovat žáci prvního i druhého stupně ZUŠ. Všichni žáci společně představí kresbu, malbu, grafiku, keramiku, prostorovou i objektovou tvorbu.

Portréty významných českých i světových politiků, které budou v salonku galerie, vznikly podle vedoucího výtvarného oboru spontánně. "Portréty temperou vznikly na základě okamžitého zadání, jedná se o typický spontánní realismus. Žákům se vydařily, a tak celý salonek letos vyčleníme pro Trumpa, Havla, Klause, Zemana, Babiše a další, nechybí třeba ani Brežněv," dodal Časta.

Podstatou absolventské výstavy je prezentovat nejzdařilejší práce, které vznikly za léta docházky každého žáka. Šestý ročník přehlídky tvorby absolventů prvního i druhého stupně ZUŠ začne vernisáží v úterý 24. dubna. Výstava potrvá do 20. května, kdy ji vystřídá výroční výstava Padesát let zálesákem věnovaná historii přerovského klubu Zálesácká 10, dodala Galová.