Knihovna má nyní ve sbírce přes 150 nebeklíčů. Restaurovala i některé vzácné tisky a rukopisy, které muzeum zároveň digitalizovalo, například rukopisy z 18. století s přímou vazbou na region.

"Takové množství knihovních jednotek jsme ještě v žádném kalendářním roce asi posledních 30 let nerestaurovali," řekla dnes ČTK odborná knihovnice a správkyně sbírkového knižního fondu Štěpánka Běhalová. Rekordnímu množství zrestaurovaných knih napomohly podle vedení muzea i dobré finanční podmínky, které poskytl zřizovatel, jímž je Jihočeský kraj.

Muzejní knihovna nabízí 30.000 svazků a plné digitální kopie 58 nejcennějších titulů. Nejcennější jsou podle Běhalové knihy regionálního charakteru, protože řada z nich není v žádné jiné knihovně.

V roce 2017 se knižní fondy rozrostly o 52 přírůstků, mezi nimiž se objevil například Poloviční nebeklíč z Landfrasovy tiskárny v mosazné vazbě zdobené štrasem (kamínky). Muzeum má ve sbírce téměř 40 podobných kovových vazeb. Cennou akvizicí byl podle Běhalové leták se satirickým textem Jak žid přijímá pacholka do služby z roku 1844.

Knihovna loni registrovala 101 návštěvníků. Za 327 návštěv badatelé studovali 915 klasických dokumentů. Hodně používali on-line katalog, v němž položili 6031 dotazů. "Zatímco počet návštěvníků knihovny se významně nemění, digitálních uživatelů každoročně přibývá," řekla Běhalová.

Letos knihovna představí své exponáty na výstavách První republika (od května do prosince) a na velké sezónní výstavě Muzejní poklady v rukách restaurátorů, která potrvá od poloviny června do 16. září. Zřizovatelem Muzea Jindřichohradecka je Jihočeský kraj. Letos mu dal provozní příspěvek 17,5 milionu Kč, téměř o dva miliony více než loni.