"Když přišlo písemné rozhodnutí od organizátorů festivalu, obálku jsme otevírali s velkou nervozitou. Dostat se na tuto prestižní mezinárodní oslavu divadla, která je olympiádou kulturního světa, bereme jako ocenění naší práce a zároveň velkou zodpovědnost - chceme co nejlépe reprezentovat Českou republiku," uvedli herečka a jednatelka souboru Štěpánka Pencová a ředitel souboru Theodor Hoidekr.

Na přehlídce soubor předvede představení Phantom: Best of 2007 - 2017, které vzniklo u příležitosti 10. výročí souboru. Oproti původní verzi představení, které stojí především na tanečních výstupech, v ní diváci mohou vidět také multimediální projekce. Hoidekr, jako autor choreografie, v ní uplatnil svou minulost profesionálního tanečníka. Doprovázel například Ivetu Bartošovou, Janu Fabiánovou, Evu Pillarovou, Heidi Janků a mnoho dalších. Pencová zase vystupovala v muzikálech divadla Karlín, v Divadle Na Zábradlí a hrála i v několika filmech.

Světová divadelní olympiáda byla založena v roce 1993 v Řecku, kde byl v roce 1995 pořádán její první ročník. Každý rok se koná v jiné zemi.

Inscenaci Phantom: Best of 2007 - 2017 odehrají v rámci festivalu 1. dubna v Dillí a o dva dny později v Bombaji. "Cestu do Indie využije soubor zároveň k příležitosti oslav 100. výročí Československé republiky a vystoupí na slavnostním večeru Českého a Slovenského velvyslanectví," sdělil Deutsch. Hilt má díky Martinovi Mackovičovi československé obsazení.

Soubor černého divadla Hilt působí v pražském Divadle U Valšů. Letos slaví desáté výročí od svého založení. Má za sebou řadu mezinárodních úspěchů. "Do Indie se vracíme již popáté. V roce 2009 jsme se již například zúčastnili festivalu Bharat Rang Mahotsav v Dillí a Lucknow. Navšívili jsme také Ekvádor, Řecko, Polsko, Německo, Maltu a Slovensko," podotkla Pencová.

I přesto, že Phantom: Best of 2007 - 2017 je uváděn na stálé scéně Divadla U Valšů v centru Prahy, soubor Hilt se před odletem připravuje intenzivně zkoušet se svými tanečníky a herci. "Nesmíme usnout na vavřínech, divadlo je organismus, který musí stále na něčem pracovat," dodala Pencová.