Jedenasedmdesátiletý Simonischek ocenění určené osobnostem, k nimž má přehlídka zvláštní vztah, převezme v den Menzelových osmdesátých narozenin a zároveň v den světové premiéry slovensko-česko-rakouského snímku Tlumočník. Cenu s sebou poté přiveze do Prahy, kde se 27. února uskuteční česká premiéra filmu režiséra Martina Šulíka.

"Jiří Menzel je považován za mistra komedie a rozhodujícím způsobem utvářel českou novou vlnu," uvedli začátkem února pořadatelé Berlinale, když informovali o tom, že český režisér a herec bude v německé metropoli oceněn.

Menzel, který patří k největším postavám české kinematografie, má v posledních měsících vážné zdravotní problémy. V listopadu prodělal náročnou operaci hlavy, podle manželky Olgy se jednalo o komplikace po těžké meningitidě. Od té doby je v péči specialistů nemocnice ve Střešovicích.

Berlinale již Jiřího Menzela ocenilo několikrát, poprvé v roce 1990, kdy Zlatého medvěda dostal jeho trezorový snímek Skřivánci na niti. Před jedenácti lety pak další hrabalovská adaptace Obsluhoval jsem anglického krále získala v Berlíně cenu FIPRESCI. Ocenění si Menzel odvezl i z dalšího prestižního festivalu v italských Benátkách, kde mu v roce 1981 mezinárodní porota udělila zvláštní čestné uznání za snímek Postřižiny. V roce 1994 pak dostal za Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina Zlatou medaili předsedy italského Senátu.

Další ceny si nedávný osmdesátník odvezl za své filmy z festivalů po celém světě (Montreal, Manheim či San Sebastian). Patří také mezi pouhých pět českých režisérů, kteří získali Oscara. V roce 1968 - dva roky po snímku Obchod na korze dvojice Kádár-Klos - mu jej v kategorii pro nejlepší cizojazyčný film vynesl jeho celovečerní debut Ostře sledované vlaky. Podruhé měl Jiří Menzel ke zlaté sošce od americké filmové akademie blízko v roce 1987, kdy byla nominována Vesnička má středisková.