"Grossmana jsme oslovili již před několika měsíci. O to víc mne těší, že spolu s dalšími autory budeme izraelskou literaturu prezentovat tím nejzajímavějším, co může v současnosti nabídnout," uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer.

Grossman, jehož knihy vycházejí také v Česku, se loni stal prvním Izraelcem, který získal Mezinárodní Man Bookerovu cenu. Letos přidal prestižní izraelskou cenu za literaturu, což je v Izraeli nejvyšší možné ocenění v tomto oboru. Čtyřiašedesátiletý autor, jehož knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků, je kritikem izraelské politiky vůči Palestincům a v roce 2015 stáhl své jméno ze seznamu kandidátů na izraelskou literární cenu na protest proti snaze premiéra Benjamina Netanjahua odvolat některé členy poroty, které šéf vlády označil za antisionisty. V minulosti se Grossman přidal na stranu kritiků rozšiřování židovských osad na okupovaném palestinském území; je pro vytvoření palestinského státu a proti válčení proti Íránu.

Česky vyšel Grossmanův román Viz láska, dotýkající se tématu holokaustu a považovaný za jeho zásadní dílo, dále pak Mít s kým běžet, Pohádky pro Itamara a Rút a román Žena prchá před zprávou.

Další hvězda izraelské literatury Asaf Gavron se kromě psaní věnuje překladům, hudbě a podílel se na vývoji počítačové hry PeaceMaker, inspirované izraelsko-palestinským konfliktem. Česky vyšel jeho román Osada na pahorku. Další z hostů Dror Mišani je autorem populárních detektivních románů. Jejich hlavní postavou je policejní inspektor Avraham Avraham, s nímž se čeští čtenáři už mohli seznámit v knize Případ pohřešovaného. Na konci února vyjde další Mišaniho detektivka Možné násilí. Tuzemským příznivcům literatury není neznámý ani Avraham B. Jehošua. Naposledy mu před pěti lety vyšel v českém překladu román Cesta na konec tisíciletí.

Program izraelské sekce připomene také nedávno zesnulé osobnosti izraelské literatury. Mezi nimi spisovatelku a překladatelku českého původu Ruth Bondyovou nebo autora Aharona Appelfelde.

Festival Svět knihy, jenž sestává z prezentací nakladatelů, autogramiád a čtení, se také tematicky zaměří také na Komiks a Převratné 20. století. Svět knihy Praha loni navštívilo přes 40.000 návštěvníků.