"Není nám lhostejné, co se děje zejména v sousedních zemích, jako je Polsko a Maďarsko, kde je v současné době svoboda uměleckého projevu velmi omezovaná," řekl dnes novinářům ředitel festivalu a šéf brněnského Národního divadla Martin Glaser. Například budapešťské nezávislé divadlo Maladype představí svoji verzi dramatu Richard III.

Motto festivalu Svoboda?! naznačuje různost výkladů a významů, které se s tímto slovem pojí. "Festival dostává tvář celkové rozpravy nad současnou Evropou, visegrádskou oblastí. Posttotalitní státy se v současnosti nachází ve stísněných podmínkách. Především polské inscenace tento vývoj velice živě odrážejí," uvedl dramaturg HaDivadla Matěj Nytra.

Silná je znovu také linie pohybového a tanečního divadla. Letos poprvé vznikne nová inscenace ve festivalové produkci. "Přední choreograf Jiří Bartovanec připravuje spolu s herci Národního divadla Brno a Divadla Husa na provázku autorský projekt s názvem Obrys, který bude vytvořen pro prostor Mozartova sálu v divadle Reduta. Jeho tématem bude festivalové motto Svoboda?!" řekla dramaturgyně Národního divadla Brno Lucie Němečková.

Pořadatelé se také rozhodli posílit zastoupení inscenací pro děti, o čemž svědčí spolupráce navázaná s brněnským divadlem Polárka. Některá představení budou dokonce pro diváky v kategorii 0+, tedy batolata. "Pro ně přivezeme například Batosnění souboru Damúza nebo Batolárium slovenského Bábkového divadla na Rázcestí," uvedl umělecký šéf Polárky Jan Cimr.

Loni festival přilákal 7300 lidí, při dvou desítkách představení bylo vyprodáno, v průměru se zaplněnost sálů pohybovala kolem 80 procent. O rok dříve přehlídku navštívilo 6600 diváků. Skladbu letošního programu ovlivnila rekonstrukce Janáčkova divadla, největšího brněnského sálu. V prodeji bude celkem okolo 7500 vstupenek.