Na obrazovku se dostane například inscenace Machiavelliho komedie Mandragora, která se v Menzelově režii v pražském Činoherním klubu hrála od roku 1965 nepřetržitě jedenáct let. Jubilanta zachytil dokument Jiří Menzel očima Jiřího Suchého, ke kterému Suchý vytvořil námět i scénář a sám jej režíroval. Do života předního režiséra budou mít diváci možnost nahlédnout i v dokumentu z cyklu Neobyčejné životy. Objeví se i v jednom z dílů pamětnického cyklu Úsměvy.

"Diváci se dále mohou těšit na oblíbené filmy jako Rozmarné léto, Konec starých časů, Skřivánci na niti či snímek Věry Chytilové Hra o jablko. Chybět nebudou ani Oscarem oceněné Ostře sledované vlaky," uvedla Blinková.

Jiří Menzel dostal na filmová plátna sedmkrát Bohumila Hrabala, třikrát Vladislava Vančuru a dvakrát Josefa Škvoreckého. Právě zahájený mezinárodní festival v Berlíně mu udělí cenu Kamera Berlinale určenou osobnostem, k nimž má tato přehlídka zvláštní vztah. Jejími držiteli jsou například herec a režisér Clint Eastwood, režisér Sydney Pollack či herečky Jodie Fosterová a Isabella Rosselliniová.

Cena bude na festivalu vyhlášena 23. února v den jeho osmdesátin, kdy tam bude mít světovou premiéru snímek Tlumočník, ve kterém Menzel hraje. "V této chvíli se řeší způsob předání a konkrétní podoba večera," řekla dnes ČTK mluvčí snímku Uljana Donátová.

Oscarový filmař je totiž stále v péči specialistů nemocnice v pražských Střešovicích, kde koncem listopadu prodělal náročnou operaci hlavy. Jeho manželka Olga ČTK upřesnila, že šlo o komplikaci po těžké meningitidě.

Prestižním oceněním v Berlíně se Menzel alespoň symbolicky vrátí na festival, kde zaznamenal úspěchy jako režisér. V roce 1990 tam po letech nucené odmlky uvedl hrabalovskou adaptaci Skřivánci na niti a získal za ni Zlatého medvěda pro nejlepší film. V roce 2006 byl vybrán do soutěže další jeho snímek podle Hrabalovy předlohy Obsluhoval jsem anglického krále; získal cenu FIPRESCI.

V Tlumočníkovi Menzel ztvárnil titulní postavu asketického Aliho, jeho protihráčem byl v roli bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol přední rakouský herec Peter Simonischek. Slavnostní česká premiéra Tlumočníka bude 27. února, do kin snímek vstoupí 15. března.