"Klíčové téma opery je samozřejmě sám Bohumil Hrabal. Jeho svět, jeho obrazy, které vidíme každý jinak, jeho slova, které čteme každý jinak. Opera, i když není nijak nepříjemně dlouhá, rozkrývá důležité a klíčové vztahy, které formují většinu obyčejných lidí. Vztah s matkou, vztah k opačnému pohlaví, lásky, touhy, cesta ke smrti, ať už si ji připouštíme, či nikoliv," uvedla režisérka Keprtová.

Jako tři osudové Hrabalovy ženy se představí Yukiko Kinjo (Múza), Jana Sýkorová (Pipsi) a Lenka Šmídová (Matka). V opeře nechybí sbor milovaných koček a hejno holubů, kteří byli svědky posledních chvil spisovatele při pádu z okna Nemocnice na Bulovce.

Osobnost Hrabala inspirovala skladatele Štědroně už podruhé. V inscenaci Krásné psací stroje uváděné Divadlem Na zábradlí se Hrabal objevuje jako jedna z hlavních postav. Zároveň s operou Don Hrabal připravilo ND tematickou výstavu fotografií Pavla Štolla v prostorách kavárny Nona na Nové scéně ND.

Nejbližší operní premiérou ND bude 18. ledna Billy Budd od Benjamina Brittena v režii Daniela Špinara a pod vedením dirigenta Christophera Warda.