O konflikt, pro který se na ostrovech vžil název The Troubles, se podle něj filmaři začali ve velkém zajímat především v 80. letech. "Řada snímků vznikala v britsko-irské koprodukci, některé točili Irové usazení v Británii, jiné zas Britové usazení v Irsku. Cílem této sekce je tak zprostředkovat základní vhled do filmové reflexe The Troubles s důrazem na její historii a rozdílnost přístupů i žánrů," uvedl Jílek.

Přehlídka divákům nabídne ikonické snímky, jako Hra na pláč Neila Jordana nebo Hlad Stevea McQueena, a zároveň i méně známé hrané filmy či dokumenty, které se dlouholetým třenicím v Severním Irsku věnují. Chybět nebudou ani projekce filmových novinek v podobě nejzajímavější britských filmů, které se neobjevily v české distribuci, případně budou mít premiéru až příští rok. Návštěvníci se dočkají například snímků Oasis: Supersonic, Churchill nebo Na konci světa.

Hlavním hostem přehlídky, kterou pořádají Městská kina Uherské Hradiště, bude Terri Hooley, hlavní hrdina slavného filmu Good Vibrations. Jedna festivalová projekce přijde na 80 korun, jednodenní akreditace stojí 250 korun, za akreditaci na celou čtyřdenní přehlídku zaplatí zájemci 700 korun. V klubu Mír budou připraveny výstavy, bleší trh v anglickém duchu, dílna animace a další součásti doprovodného programu.