Bronzovou sošku Franze Kafky od Jaroslava Róny porota každoročně oceňuje za umělecky výjimečnou literární tvorbu současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu. "Je to pro mě veliká pocta. Franz Kafka má pro mě zvláštní význam, protože jako vysokoškolačka jsem napsala první vážnou literární kritiku o jeho práci," sdělila k udělení ceny Atwoodová.

V případě Ceny Franze Kafky se bude jednat o její druhé významné ocenění během října. Spisovatelka také 15. října dostane letošní Mírovou cenu německých knihkupců. Sedmasedmdesátiletá Atwoodová podle německých knihkupců patří mezi nejvýznamnější vypravěčky naší doby a ve svém díle "stále znovu prokazuje svůj politický cit a vnímavost vůči nebezpečným skrytým tendencím a proudům".

Atwoodová, jejíž knihy byly přeloženy do více než 30 jazyků, je autorkou románů, povídek, esejů, divadelních her, filmových scénářů i knížek pro děti. Zabývá se společenskopolitickými otázkami i ekologií, zasazuje se například o ochranu ptáků.

Spisovatelka debutovala v roce 1969 románem Žena k nakousnutí, v roce 2000 získala za román Slepý vrah prestižní Man Bookerovu cenu. Loni obdržela PEN/Pinterovu cenu, která se v Británii uděluje za odvahu prosazovat svobodu slova.

Do češtiny byly přeloženy její beletristické knihy, například Muzeum zkamenělin, Přežívá nejsmutnější, Slepý vrah, Loupení jehňátek či povídkové soubory Modrovousovo vejce a Stan. Zřejmě nejznámějším dílem je román z blízké budoucnosti Příběh služebnice, který byl zfilmován i převeden do seriálové podoby.

Prahu navštívila rodačka z Ottawy dvakrát v rámci Pražského festivalu spisovatelů, naposledy v roce 2008.