Mezi dalšími kandidáty na ocenění je britský spisovatel pákistánského původu Mohsin Hamid za knihu Exit West o imigraci a občanské válce v nejmenované zemi na Středním východě.

Do užšího výběru se dostali také další dva britští autoři. Fiona Mozleyová byla nominována za prvotinu Elmet o problematice vlastnických vztahů na anglickém venkově a skotská autorka, novinářka a dramatička Ali Smithová za román Autumn (Podzim). Ten vznikl krátce po loňském britském referendu o setrvání v Evropské unii a britský tisk dílo označoval za "první pobrexitový román".

Čtvrtým nominovaným je kultovní americký spisovatel a scenárista Paul Auster, který kandiduje se svým prvním románem po sedmi letech. Nese název 4 3 2 1 a pojednává o čtyřech možných variantách života hlavního hrdiny Archieho Fergusona.

Výběr doplňuje Američanka Emily Fridlundová, nominovaná za svůj první román History Of Wolves (Historie vlků). Vypráví o osamocené čtrnáctileté dívce Madeleine, která bydlí se svými rodiči uprostřed lesů a kterou fascinují její noví sousedi.

Mezi finalisty porota nevybrala romány slavných autorů jako Zadie Smithové, Sebastiana Barryho, Colsona Whiteheada a dřívější laureátky ceny Arundhati Royové.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vítěz si odnáší peněžitou cenu ve výši 50.000 liber (téměř 1,5 milionu Kč), odměnou je ale i to, že výrazně stoupne prodej jeho románu, stejně jako knih ostatních finalistů. V minulosti byla soutěž otevřena jen spisovatelům ze států britského Společenství, Irska a Zimbabwe, v posledních letech je přístupná celému anglofonnímu světu.