Letos přijelo na přehlídku osm zahraničních a desítka českých souborů, dohromady šlo o zhruba 400 účastníků. Do Roztančené ulice se zapojili všichni, během procházky centrem města zatancovali před očima diváků na několika zastaveních. "Roztančená ulice je již synonymum festivalu. Šumperáci ani neznají festival pod pravým jménem, ale jako Roztančenou ulici. Touto akcí žije nejen Šumperk, ale celý okres. Představují se všechny soubory, které na přehlídku přijely, doslova rozproudí krev v žilách všech diváků," uvedl spolupořadatel festivalu Jakub Ston.

Poprvé v historii přehlídky se lidem představil čínský soubor s 23 členy, který do Šumperka přiletěl ze Šanghaje. Návštěvníky nadchli tanečním, hudebním a také působivým bubenickým vystoupením. Zcela poprvé se představil v Šumperku také francouzský soubor Lous Cadetouns, šlo o skupinu tradičního tance na chůdách, který je typický pro regionu Landes ve Francii. " Je to neskutečné, co na nich dokážou. Nejenže na chůdách chodí, ale také na nich tančí," doplnil Ston.

Pestrobarevnost v šumperských ulicích letos poprvé obohatily také soubory z Alžírska a Kypru. "Snažíme se na festivalu, aby soubory byly každý rok jiné. Snažíme se zvát na přehlídku stále nové země," dodal pořadatel.

Tanečníci dnes během akce prošli zhruba půlkilometrovou trasu. Zastavovali se přitom na předem vytipovaných místech, které už návštěvníci znají a vždy se na nich dopředu shlukují. Kromě ulic byla zaplněna také okna přilehlých domů, soubory i letos diváci provázeli hlasitým potleskem.

Mezinárodní folklorní festival v ulicích Šumperka má dlouholetou tradici a je řazen mezi prestižní přehlídky. Letos se koná po sedmadvacáté. Přehlídka v neděli pokračuje dopoledním programem na malé scéně U sovy. Závěrečný festivalový koncert je naplánován na 15:00 v Pavlínině dvoře.