Festival je o instalacích, které mají podnítit diskusi veřejnosti, zda by se měl plzeňský prostor nějak rozvinout. Je podpořený výstavami s příklady české i zahraniční krajinářské architektury a doplněný tvůrčími dílnami, přednáškami a debatami. Jde o 5. ročník, tři se konaly na žižkovském nákladovém nádraží v Praze, loni byl v Opavě.

"Instalace stromů bude na náměstí až do 6. června. Chybí tu zelená, pocitově i ke zlepšení mikroklimatu a v centru také chybí jakýkoli moderní prvek," uvedla Boříková. Javory, břízy, olše a další poputují z náměstí před plzeňskou Fakultu designu a umění do parku Ladislava Sutnara.

Po dnešním zahájení bude následovat druhá vlna festivalu 14. a 15. června. "Otevřeme druhou várku instalací v DEPO2015 i na Boleveckých rybnících. V depu to bude hlavně zaměřené na vertikální zahrady a zelené střechy a u Boleváku na rekreační žánr, kdy tam přivezeme třeba dámské polní toalety od Lenky Klodové, což je trochu genderová otázka. Tedy, co dělat, když se chce ženě v přírodě na toaletu," uvedla. U rybníka budou také grafiky s nudistickými prvky Teufel See.

Největší instalace portugalského ateliéru Ottotto uvidí lidé od 21. června na nábřeží za Komerční bankou v centru, která nabídne paralelní cestu k rozpáleným ulicím. "Člověk se tam bude moci opravdu zchladit," uvedla Boříková. V DEPO2015 se bude přednášet o architektuře ve veřejném prostoru a začne tam výstava Public Space 2016 z Barcelony.

Městský útvar koncepce a rozvoje měl na náměstí pocitovou mapu Plzně, kde lidé odpovídali, která místa mají rádi, kde se cítí nepříjemně, kam by vzali návštěvu, které místo potřebuje změnu a kde by chtěli bydlet. Náměty se objeví ve strategickém plánu Plzně do roku 2035.