"Ostravské letní shakespearovské slavnosti letos oslaví 10. jubileum. Budou nejdelší a největší ve své historii," uvedl Harmečko.

Festival zahájí obnovená premiéra hry Komedie omylů v režii Petera Gábora. "Komedie omylů je stručnou a svižnou hrou plnou vtipných dialogů a filozofických bonmotů," řekl Harmečko. V hlavních rolích se představí herci Národního divadla moravskoslezského Jiří Sedláček a Vladimír Polák

Program festivalu obohatí výjimečný projekt Pocta Shakespearovi. V hlavní roli se představí Jan Tříska. Komponovaný pořad vznikl ve spolupráci s profesorem Martinem Hilským, překladatelem Shakespeara. Diváci se mohou těšit na shakespearovské sonety a humorné i vážnější dialogy z her jako Zkrocení zlé ženy, Král Lear, Richard III. nebo Kupec benátský. Kromě Jana Třísky vystoupí Ladislav Hampl, Zdeněk Hruška, Mojmír Maděrič, Máša Málková, Zuzana Slavíková, Simona Vrbická, Vendula Křížová a další.

Návštěvníci se mohou těšit i na další hry. Přehlídka letos nabídne i inscenace her Hamlet, Večer tříkrálový aneb cokoli chcete a Mnoho povyku pro nic. Ve spolupráci se slavným londýnským divadlem Globe a Gdaňským shakespearovským festivalem letos organizátoři připravují divákům netradiční podívanou. Z Číny přijede s inscenací Titus Andronicus 2.0 divadelní soubor Tang Shu-wing Theatre Studio a z Indie pak divadelní skupina Kalyani Kalamandalam s hrou Macbeth Mirror. "Tato představení jsou výjimečná a v Evropě budou ke zhlédnutí pouze v Ostravě, Gdaňsku a Londýně," řekl Harmečko.

Celý festival v Ostravě ukončí komedie plná bláznivých situací a milostných zápletek Jak se vám líbí, kterou diváci letos uvidí naposledy.