"Jsem zvyklá v divadle hrát, ale ne v tak velkém sále," řekla Říčařová, která vyznamenání nemohla uvěřit. "To, co jsem dělal, by bez Věry nikdy nebylo. Všem moc děkujeme," dodal její partner.

Členka pražského Divadla v Dlouhé Veronika Lazorčáková převzala Thálii jako mladá činoherkyně do 33 let. Prezidium Herecké asociace ocenilo její mimořádný všestranný talent se smyslem pro groteskní nadsázku a sebeironii i schopnost nastínit jemné tóny v psychologii často až nečekaně silných hrdinek.

Osmadvacetileté absolventce brněnské JAMU už v prvním angažmá v Národním divadle moravskoslezském vynesla role Sáši v Čechovově Ivanovovi nominaci na Cenu Alfréda Radoka za rok 2012 v kategorii Talent roku. Hostovala v pražském Divadle na Vinohradech jako Frída v Pirandellově Jindřichu IV. Do Dlouhé přišla v září 2014. V kabaretech Jana Borny a Miroslava Hanuše se osvědčila jako zpěvačka a saxofonistka, v režiích Hany Burešové je děsivou karikaturou dívky v Lidské tragikomedii i Oblomovovou osudovou láskou Olgou. Lazorčáková hostuje na české první scéně jako Irina v Čechovových Třech sestrách. Patronem této ceny je už potřetí Nadace Munzarových.

"Moc si toho vážím. Je to pro mě krásná odměna a zároveň motivace do let příštích," uvedla oceněná herečka a poděkovala všem pedagogům do Brna i kolegům. Speciálně pozdravila svou babičku.

Moderátory večera v přímém přenosu České televize a stanice Dvojka Českého rozhlasu jsou po jedenáctiletém angažmá plzeňského herce, autora a režiséra Antonína Procházky Taťjana Medvecká a Jan Cina. "Konkurence je veliká a naše kariéra krátká," shrnula v úvodu Medvecká nebezpečí herecké profese.

Asociace dnes udělí celkem pět cen za celoživotní mistrovství a ocení nejlepší interpretační výkony v loňském roce ve čtyřech oborech; nominováno bylo 24 herců, tanečníků a pěvců. Předána bude také cena kolegia. Ocenění uděluje Herecká asociace počtyřiadvacáté.