Nellis, Velčovský a bratři Bubeníčkové budou garanty jednotlivých oborů."Pro mě umění, konkrétně tanec, je něco jako vzduch. A tak jako vzduch, je tanec naprosto nezbytnou součástí života, rozvíjení duše, intelektu a lásky. Umělecké vzdělávání dětí a mládeže je proto velice důležité," uvedl tanečník a choreograf Jiří Bubeníček.

"V dětství pro mne Liduška byla zásadním a určujícím místem, které mne nasměrovalo do dalšího života," podotkl Velčovský.

Mnoho času v ZUŠ, dříve lidové škole umění, trávila také garantka ZUŠ Open za literárně dramatický obor režisérka Nellis. "Nikdo mě k tomu nenutil. Naopak si vzpomínám na maminčino zděšení, když jsem přišla s tím, že bych ráda chodila na nějaký další předmět. Umělecká škola byla místo, kde mě to - na rozdíl od školy normální - bavilo, kde byly děti, které bavily podobné věci, a kde jsem se cítila bezpečně. Bylo to místo, kde jsem mohla být sama sebou," sdělila.

Do prvního ročníku akce ZUŠ Open se 30. května na různých místech v Česku zapojí 350 základních uměleckých škol (ZUŠ). Celostátního happeningu pořádaného Nadačním fondem Magdaleny Kožené se tak zúčastní více než dvě třetiny ze všech 488 registrovaných základních uměleckých škol v ČR. Celostátního happeningu se na náměstích, v ulicích, kulturních domech, divadlech i v galeriích či parcích zúčastní žáci i umělecké soubory škol. Veřejnost si bude moci vybrat z programů, kde nebudou chybět koncerty, taneční vystoupení, muzikály, divadelní představení a výstavy. ZUŠ Open je připravován ve spolupráci s Asociací základních uměleckých škol.

V českých základních uměleckých školách studuje 247.000 žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Podrobnosti k akci ZUŠ Open 2017 jsou na www.zusopen.cz.