Z dvaceti večerů v letošním kalendářním roce vystoupil orchestr před vyprodaným hledištěm desetkrát, při dalších koncertech zůstaly volné jednotky míst, sdělila ČTK Kateřina Konečná z filharmonie.

Na koncerty v Besedním domě se proto nyní prodávají také vstupenky Stání+. Zájemci si zakoupí lístek bez označení místa, a pokud před začátkem koncertu zůstanou neobsazené židle, uvaděčka je usadí na ně.

"Poprvé jsme novinku zavedli na koncert Sny o Francii začátkem března. Ve všech třech případech zájemci rychle rozebrali všech dvacet přidaných míst," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Vstupenky Stání+ prodává filharmonie i na většinu zbývajících večerů sezony, které jsou už nyní vyprodané. Kvůli zájmu o dubnový rodinný koncert Liška Bystrouška v hlavní roli vedení přidalo ještě odpolední reprízu.

Podle filharmoniků současná situace potvrzuje potřebu nového sálu. Vyroste mezi Veselou a Besední ulicí, kde nyní v první etapě vznikají podzemní garáže. Zároveň se hledá projektant nadzemní části. Do soutěžního kola postoupily dva mezinárodní týmy.

Plánovaná rekonstrukce a zavření Janáčkova divadla citelně komplikuje příští filharmonickou sezonu. "Zahájíme ji netradičně v katedrále na Petrově, s jednou abonentní řadou se přesuneme na Stadion na Kounicově ulici, zkusíme i výstaviště," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš s tím, že omezení se výrazně promítne i do volby repertoáru.